StudiesTIPS

4 manieren om veilig online te surfen als student

Heb jij al eens een verdachte e-mail ontvangen, of ken je iemand die al eens opgelicht werd via het internet? Cybercriminelen gaan steeds creatiever te werk, en soms is het moeilijk om op te merken of iets echt is of niet. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn wanneer je online surft. Dit klinkt allemaal heftig, en daarom geeft Kotplanet je vier redenen om veilig online te surfen als student.

1/ Bescherm je persoonlijke gegevens

Je naam, adres, geboortedatum, e-mailadressen en wachtwoorden. Het is waardevolle informatie voor cybercriminelen. Als al deze informatie in zulke verkeerde handen valt, dan kan dit nefaste gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld leiden tot identiteitsdiefstal, waarbij de crimineel zich voordoet als jou om bijvoorbeeld lening af te sluiten, creditcards aan te vragen, of anderen in jouw omgeving op te lichten. Om je persoonlijke gegevens beter te beschermen, kan je best sterke en unieke wachtwoorden gebruiken voor verschillende accounts. Wees ook voorzichtig met wat je online deelt, en schakel een tweefactorauthenticatie (2FA) in waar mogelijk.

2/ Beveilig je apparaten tegen virussen en malware

Wees niet enkel voorzichtig met wat je online deelt, maar ook met waar je online op klikt. Eén kleine klik op een link kan zowaar al genoeg zijn om jouw computer, smartphone of tablet te besmetten met een virus of malware. Dit kan ervoor zorgen dat criminelen jouw bankrekening kunnen plunderen, je gegevens kunnen stelen, je apparaat onbruikbaar kunnen maken, of zelfs je bestanden kunnen gijzelen tegen losgeld. Niemand wil daar het slachtoffer van worden, en zeker jij als student niet. Je kan je geld maar al te goed gebruiken, en je bestanden minstens evenzeer. Maak daarom gebruik van een goed antivirusprogramma en check regelmatig voor (software)updates op je apparaten. Wees ook voorzichtig met wat je accepteert, downloadt of zelfs de websites die je bezoekt.

3/ Voorkom fraude en oplichting

Je kan dus zelf de nodige stappen ondernemen om de kans kleiner te maken dat je het slachtoffer wordt van fraude en oplichting. Een veelgebruikte methode vandaag is phishing, waarbij cybercriminelen je proberen te misleiden om gevoelige informatie – zoals bankinformatie en inloggegevens – te verkrijgen. Phishing kan niet enkel via e-mail gebeuren, maar ook via sms-berichten, en zelfs sociale media. Kijk dus altijd goed naar de e-mail of het bericht dat je toegestuurd krijgt, alsook naar de lay-out, de afzender, en andere typische zaken vooraleer je persoonlijke informatie deelt. Bedrijven en instanties vragen niet om bijvoorbeeld je wachtwoord door te geven.

4/ Beperk onbedoelde online sporen

Heb je al eens gehoord van een ‘digitale voetafdruk’? Elke keer wanneer je online bent, laat je een soort digitaal ‘spoor’ na. Denk maar aan je zoekgeschiedenis en bezochte websites, socialemediaposts, en opgeslagen cookies. Naast bewust te zijn over wat je online deelt, is het ook goed om regelmatig je zoekgeschiedenis en cookies te wissen. Dit kan helpen om je digitale voetafdruk te verkleinen, en zo je online privacy beter te beschermen. Je wilt namelijk niet dat jouw familie en vrienden, potentiële werkgevers of anderen een vals profiel van jou tegenkomen…

Met dit artikel wilden we jou natuurlijk niet de stuipen op het lijf jagen, maar je wel bewust maken van het belang van veilig online surfen. Criminelen liggen steeds op de loer, dus laat je zeker niet beetnemen. Stay safe! ⚠️

Wil je meer content voor studenten? Volg ons snel op TikTok!

Meta description:

Opgepast! Criminelen liggen steeds op de loer. Kotplanet geeft vier redenen om veilig online te surfen als student.

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite