TIPS

4 prompt-technieken voor studenten die AI-taalmodellen gebruiken

Artificiële intelligentie is de laatste jaren geen vreemd woord meer. Veel mensen gebruiken het vandaag, ook studenten. Misschien heb jij zelf bijvoorbeeld al een ‘large language model’ – zoals ChatGPT, Copilot of Gemini – gebruikt. Maar hoe haal je er het meeste uit? Kotplanet geeft vier prompt-technieken voor studenten die AI-taalmodellen gebruiken.

Gebruik jij AI tijdens het studeren? Ontdek snel de voordelen ervan!

1/ Specificity prompting

AI geeft je betere resultaten als je duidelijke richtlijnen geeft. Wanneer je vage prompts geeft, krijg je dus ook oppervlakkige antwoorden. Dit terwijl specifieke prompts gerichte en waardevolle output opleveren. Hoe meer details, hoe beter. Zeg dus bijvoorbeeld niet: “Leg uit hoe AI werkt”. Dit is te breed en het taalmodel zal mogelijk niet weten waar de focus ligt. “Leg in max. 150 woorden wat het doel van een large language model is”, zou dan wel weer kunnen, want dit is duidelijk en gericht.

2/ Role-based prompting

Kruip jij soms graag in de huid van een ander personage? Wel, dat werkt ook met AI! Als je het taalmodel een specifieke rol laat aannemen, krijg je antwoorden die beter passen bij jouw behoeften. Dit helpt onder meer om de toon, complexiteit en invalshoek van het antwoord te wijzigen. Vraag dus niet: “Hoe verbeter ik mijn website?”, want dat is te algemeen. Zeg eerder: “Je bent een ervaren UX-designer. Analyseer de usability van mijn e-commerce website en geef vijf concrete verbeteringen.” Je zal merken dat de kwaliteit van de antwoorden beter is!

3/ Chain-of-Thought prompting

Jij bent de enige die weet wat je denkt en wat er dus omgaat in je hoofd. Niemand anders weet dat, en AI dus ook niet. Daarom is het goed om een stap-voor-stap uitleg te bieden. Dit is onder meer bij wiskunde, programmeren en complexe redeneringen zeer nuttig, want dit helpt je om minder fouten te maken en logische verbanden te herkennen. Zeg dus niet: “Los 2x + 5 = 15 op”, maar eerder: “Los de vergelijking 2x + 5 = 15 stap voor stap op en leg elke stap uit alsof je het aan een beginner uitlegt.”

Op zoek naar AI-tools? Deze mogen alleszins niet ontbreken in jouw studentenleven.

4/ Example-driven prompting

Tot slot kan AI je ook beter begrijpen als je concrete voorbeelden met de gewenste structuur geeft van wat je bedoelt. Als jij bijvoorbeeld een blogpost wil schrijven over een bepaald onderwerp, maar niet weet hoe je eraan moet beginnen, kan je misschien al zelf een voorbeeld geven van tussentitels voor de inleiding, je alinea’s en de conclusie. Zo weet AI wat je precies bedoelt en kan het in dezelfde richting denken. Dit is handig bij zaken zoals codegeneratie, tekstcreatie en samenvattingen.

Met deze prompt-technieken hopen we dat je vanaf nu nog meer uit AI zal kunnen halen. Het zal je hoe dan ook enorm helpen tijdens het studeren. Veel plezier!

Wil je meer content voor studenten? Volg ons snel op TikTok!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite