Moet jij voor je opleiding veel teksten lezen, maar wil je dit liefst zo efficiënt mogelijk aanpakken? Dat begrijpen we maar al te goed! Het kan soms even duren voor je klaar bent met een hoopje lectuur. Toch kan je teksten sneller doornemen zonder dat je iets mist. Lees zeker verder, want Kotplanet geeft vier technieken voor studenten die aan speedreading doen.
Efficiënt studeren? Zo kan jij je leerstijl ontdekken!
1/ Gebruik je vinger, een pen of latje
Terwijl je leest, maken je ogen van nature kleine sprongetjes (fixaties). Hierdoor ga je soms onbewust terug naar eerder gelezen, maar dit vertraagt natuurlijk je leestempo. Een goede techniek om aan speedreading te doen, is door je vinger, een pen of een latje te gebruiken tijdens het lezen. Zo geef je je ogen een duidelijke richting en stimuleer je een vlotte, lineaire leesbeweging. Je zal niet enkel sneller kunnen lezen zonder te blijven hangen bij woorden, maar er ook in slagen om gefocust te blijven op de tekst.
2/ Lees in woordgroepen
Veel mensen lezen woord voor woord, alsof ze luidop voorlezen. Ook dit beperkt je leestempo, wat niet nodig is als je gewoon in stilte leest of studeert. Daarom is het handig om jezelf te trainen om in woordgroepen te lezen. Zo kan je bijvoorbeeld leren om clusters van drie à vijf woorden tegelijk te zien. Je hersenen zijn in staat om de context snel op te nemen zonder dat je elk woord afzonderlijk moet lezen en verwerken. Dit helpt je om sneller te lezen en ook de essentie van de tekst sneller te begrijpen.
3/ Verminder subvocalisatie
Ook subvocalisatie – woorden in je hoofd uitspreken tijdens het lezen – vertraagt de snelheid waarop je leest aanzienlijk. Het zorgt er namelijk voor dat je leest in het tempo waarin je spreekt, terwijl je hersenen informatie veel sneller kunnen verwerken. Om subvocalisatie te verminderen, kan je sneller over de tekst bewegen met je ogen of gebruikmaken van achtergrondgeluid, zoals instrumentale muziek. Dit zal helpen om je innerlijke stem te onderdrukken. Je kan ook tijdens het lezen ook zachtjes op een ritmisch tempo mee neuriën. Zo ben je minder snel geneigd om woorden in je hoofd uit te spreken.
Ga jij soms niet naar de les? Lees snel waarom je beter geen les skipt.
4/ Sla onbelangrijke informatie over
Niet elk woord draagt bij aan de kernboodschap van een tekst. Ook in jouw studieboeken staan soms herhalingen of overbodige details. Het is daarom goed om jezelf te leren om onbelangrijke informatie over te slaan. Dit doe je door de tekst snel te scannen, te kijken naar tussentitels, vetgedrukte woorden en samenvattingen, en vervolgens enkel de relevante delen diepgaand te lezen. Op deze manier bespaar je tijd, ga je vooruit en kan je je focussen op wat echt belangrijk is.
Zo! Met deze vier technieken hopen we dat je vanaf nu teksten sneller kan doornemen tijdens het studeren zonder dat je iets zal missen. Veel succes!
Wil je meer content voor studenten? Volg ons snel op TikTok!