TIPS

6 dingen die je als student in orde moet brengen voor je Erasmus-uitwisseling

Plan jij om binnenkort enkele maanden in het buitenland te studeren of stage te lopen? Wat spannend, zeg! Op Erasmus gaan is een mooie stap in jouw persoonlijke ontwikkeling, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Maar waar moet je rekening mee houden? Kotplanet geeft je zes dingen die je als student in orde moet brengen voor je Erasmus-uitwisseling.

Wil jij op Erasmus? Ontdek snel welke bestemming bij jou past!

1/ Aanvraag indienen

Als jij op Erasmus wil, moet je eerst – en tijdig – een aanvraag indienen bij je hogeschool of universiteit. Meestal moet je hierbij een motivatiebrief, academisch voorstel en soms een taaltest afleveren. Dit moet niet enkel door je eigen onderwijsinstelling, maar ook door de gastinstelling – indien je in het buitenland gaat studeren – goedgekeurd worden. Hou rekening met de deadlines en dat sommige bestemmingen zeer gewild zijn, dus informeer jezelf op tijd en dien je aanvraag zo snel mogelijk in om teleurstellingen te voorkomen.

2/ Learning agreement of stagecontract

Elke stage heeft een stagecontract, en die moet door alle partijen ondertekend worden voor je aan je buitenlandse stage begint. Dit geldt ook voor de learning agreement wanneer je een semester lang in het buitenland gaat studeren. Beide contracten zijn er om je te beschermen, dus lees alles goed na en zorg dat jij, je hogeschool of universiteit, en de gastinstelling of stageplaats het op tijd ondertekenen. Geen contract betekent dus ook geen studies of stage.

3/ Financiële voorbereiding

Wanneer jij op Erasmus vertrekt naar een ander Europees land, kan je rekenen op een beurs van Erasmus+. Ook voor studies en stages buiten Europa, zijn er tal van beurzen waarvoor je mogelijk in aanmerking komt. Het is belangrijk om deze beurzen op tijd aan te vragen, maar ook om te weten dat het niet al jouw kosten zal dekken. Dit kan voldoende zijn voor je transport van en naar het buitenland en misschien zelfs een deel van de huur, maar je hebt nog steeds centjes nodig voor andere kosten, zoals openbaar vervoer, eten en drank, enzovoort. Doe op voorhand dus wat research, zodat je een budget kan opstellen. Voorzie hierin ook zeker een buffer voor onverwachte kosten. Heb je wat vrije tijd? Gebruik die dan eventueel om extra te werken op je studentenjob.

Ben jij een bachelorstudent? Dit is waarom je op Erasmus moet gaan.

4/ Huisvesting regelen

In sommige gevallen kan je via je gastinstelling of stageplaats een studentenkamer vinden waar je kan verblijven tijdens je Erasmus-uitwisselingen, maar in vele gevallen moet je zelf op zoek gaan. Hiervoor kan je terecht in Facebook-groepen, lokale huisvestingswebsites of diensten van de gastinstelling. Het is belangrijk dat je snel op zoek gaat naar een verblijf, want hoe sneller je begint te zoeken, hoe groter de kans is dat je een goede en betaalbare kamer vindt.

5/ Verzekeringen in orde brengen

Wanneer je binnen de EU reist, is het verplicht om een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) op zak te hebben. Dit kan mogelijke kosten van dokters- en ziekenhuisbezoeken dekken. Als je daarnaast een chronische aandoening hebt, is het ook belangrijk om na te gaan of je medicatie beschikbaar is in het gastland. Verder is het zeker geen slecht idee om na te gaan of je bijvoorbeeld een extra reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of eventuele vaccinaties nodig hebt. Hoe beter je voorbereid bent, hoe beter alles zal verlopen.

6/ Administratieve taken

Tenslotte zijn er ook nog wat administratieve taken die je in orde moet brengen voor je kan vertrekken en wanneer je terug bent. In eerste instantie moet je een geldige identiteitskaart hebben. Wie buiten de Europese grenzen gaat studeren of stage lopen, heeft ook zeker een geldig paspoort en een visum nodig. Ook voor je beurzen moet je wat documenten invullen en indienen, anders krijg je de beurs niet (of niet helemaal). Verder is bijvoorbeeld een lokaal telefoonabonnement ook een manier om kosten te besparen als je niet in Europa verblijft. Dit zoek je best even op tijdens je voorbereiding.

Dit zijn zes belangrijke stappen om jouw Erasmus-uitwisseling zo vlot mogelijk te laten verlopen. Neem dus zeker voldoende tijd om al deze dingen in orde te brengen. Veel succes!

Wil je meer content voor studenten? Volg ons zeker op Instagram!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite