BlokTIPS

Studeren met samenvattingen: hoe maak je ze duidelijk en effectief?

Je hoort allerlei meningen in je omgeving over samenvatten. Sommigen vinden het dé manier om te studeren, anderen zien het als tijdverlies. En jij? Je weet het misschien gewoon niet. Geen stress, Kotplanet legt je uit hoe samenvatten jouw examenperiode kan redden.

Heb je het gevoel dat je examen echt moeilijk gaat zijn? Dan vind je hier nog meer tips om je goed voor te bereiden.

1/ Begin niet te snel: eerst je cursus doornemen

Voor je begint met samenvatten, neem je best eerst je cursus door. Duid belangrijke of moeilijke woorden aan met fluostift, onderlijn ze, of zet er een uitroepteken bij. Doe dit niet meteen voor je hele cursus, maar werk hoofdstuk per hoofdstuk.

2/ Maak tussentitels 

Probeer in je samenvatting niet zomaar de tussentitels over te nemen. Bedenk zelf originele tussentitels. Zo onthoud je ze beter en worden je tussentitels echte kapstokken in je leerstof. Als je deze al makkelijk kunt ophalen, ben je goed op weg.

Wordt jouw volgende examen een openboekexamen? Kotplanet legt je hier uit hoe je dat het slimst aanpakt.

3/ Filter actief wat écht belangrijk is

Oké, je hebt een hoofdstuk doorgenomen. Tijd voor actie! Bekijk nu je cursus alinea per alinea of dia per dia. Kijk wat je hebt aangeduid en vraag jezelf af waarom je dat belangrijk vond. Was het omdat de prof er veel aandacht aan besteedde? Of omdat jij het zelf moeilijk vindt? Denk daarover na en voeg eventueel nog begrippen toe of schrap er enkele. Daarna neem je dit mee in je samenvatting.

4/ Test jezelf

Hier komt de tricky maar o-zo-effectieve stap. Dek je alinea of dia af met een bladwijzer, post-it, of door gewoon je boek of tabblad te sluiten. Probeer nu in je eigen woorden te herhalen wat er stond, vertrekkend vanuit de aangeduide woorden die je noteerde in je samenvatting. Kijk daarna opnieuw naar de tekst en noteer wat je vergeten was in je eerste poging. Zo verbeter je actief je samenvatting.

5/ Samenvatten is pas nuttig als je het goed aanpakt

Het is belangrijk dat je het studeren combineert met het samenvatten. Als je enkel je cursus letterlijk overneemt, is samenvatten inderdaad tijdverspilling. Maar door actief met de leerstof bezig te zijn en die op te halen uit je geheugen, maak je een persoonlijke samenvatting vol betekenisvolle kapstokken en termen. Daarom is het ook vaak lastig om te studeren met een samenvatting die niet van jezelf is. Die van iemand anders legt misschien andere accenten dan jouw prof of bevat begrippen die jij al goed kent.

6/ Papier vs. computer: wat werkt het best?

Uit verschillende studies blijkt dat samenvatten op papier effectiever is, al kost het meer tijd. Hoe los je dat op? Maak een uitgebreide samenvatting op je computer en herhaal vervolgens de stappen van het samenvatten op die tekst. Maak daarna een soort mini-samenvatting op papier – in de vorm van puntjes of een schema, wat voor jou het beste werkt. Zo kan je steeds werken naar een kleinere samenvatting, zodat uiteindelijk alles opgeslagen is in je hersenen.

Op die manier wordt jouw samenvatting productief, en combineer je studeren met structureren. Dus ja, samenvatten is dé studietechniek die misschien jouw examens wel kunnen redden. Krijg je graag nog wat extra tips voor de examens?

Vergeet dan zeker niet Kotplanet te volgen op Instagram en TikTok om jouw examenperiode naar een hoger niveau te tillen.

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite