“Als ik die deadline achter de rug heb, ga ik meer aan mezelf denken.”
“Als ik vanavond op tijd slaap, voel ik me vast weer beter.”
Voor je het weet, draait alles om je studie en cijfer je jezelf helemaal weg.Je werkt tot laat in de nacht door, ziet je vrienden minder en raakt gestrest door alle deadlines die op je afkomen. Je denkt dat dit tijdelijk is en dat de rustige periode zal terugkomen, maar wat als je elke dag amper slaapt en die stress rond school niet meer weggaat? Wat als zelfs je bed opmaken voelt als de grootste opgave van de dag?
Wanneer je je langdurig lichamelijk én mentaal uitgeput voelt, zou het kunnen dat je richting een burn-out gaat. Hoe voorkom je dat het zover komt? Kotplanet zet vier signalen op een rij die je absoluut niet mag negeren.
1/ Ondanks voldoende slaap ben je altijd moe
Of je nu zes, acht of zelfs tien uur geslapen hebt, je wordt steeds doodmoe wakker. Het kost je alle moeite om uit bed te komen – je bent compleet uitgeput.
Een burn-out kan je slaap op verschillende manieren verstoren. Misschien lig je ‘s avonds urenlang te piekeren, met je hoofd vol to-do’s, deadlines en twijfels. Of je valt wél in slaap, maar wordt meerdere keren per nacht wakker.
Zelfs als je doorslaapt, voelt het alsof je geen echte rust hebt gehad. De kwaliteit van je slaap is gewoon slecht. Je probeert te herstellen, maar komt er simpelweg niet meer aan toe. En dat constante, vermoeide gevoel? Dat is geen toeval – het is een duidelijk signaal dat je al een tijdje over je grenzen heen gaat.
Wat doe je als je niet kan slapen? Kotplanet geeft je 23 dingen om te doen als je niet kunt slapen.
2/ Je concentratie is ver te zoeken
Waar je vroeger moeiteloos grote stukken leerstof kon blokken, lijkt het nu alsof je brein je in de steek laat. Deadlines waren misschien vervelend, maar je kreeg het altijd wel gedaan. Nu raak je al na een paar minuten afgeleid, en dringt nauwelijks door wat je aan het lezen bent.
Niks blijft hangen – wat je net gelezen hebt, ben je alweer kwijt. Je vergeet wat mensen tegen je zeggen, en je bent constant op zoek naar dingen die je nét nog in je handen had. Naarmate de dag vordert, lijkt je focus alleen maar slechter te worden.
Je hoofd zit helemaal vol. Dit zijn geen gewone concentratieproblemen meer – het is een duidelijk teken dat je mentaal overbelast bent.
3/ Je voelt je emotioneel op
Plotseling huilen om iets kleins, snel geïrriteerd raken of zelfs uit het niets een woede-uitbarsting krijgen. Wanneer je langdurig met stress te maken hebt, leiden die emoties vaak tot sterke schommelingen. Wat je vroeger als kleine obstakels zag, lijkt nu onoverkomelijk. Je haalt geen plezier meer uit activiteiten waar je normaal van genoot, en alles voelt zwaar. Je emoties nemen het over, en het lijkt alsof je geen controle meer hebt.
4/ Je lichaam protesteert
Een burn-out uit zich niet alleen mentaal, maar ook in je lichaam. Misschien heb je last van spierpijn, hoofdpijn, of pijn in je rug. Andere klachten kunnen maagpijn, darmstoornissen of zelfs hartkloppingen zijn. Deze fysieke symptomen kunnen het resultaat zijn van langdurige stress in je leven. Je lichaam probeert je te waarschuwen, maar door de druk van alle deadlines merk je dit misschien niet.
Komen meerdere signalen je bekend voor?
Dan is de kans groot dat je lichaam en geest om aandacht vragen. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen, voor het te laat is. Denk aan jezelf en doe het rustig aan.
Als je na het artikel blijft twijfelen of je tekenen van een burn-out vertoont, kan je ook een online test doen. Die kan je helpen om je mentale en fysieke gezondheid beter in kaart te brengen. Vergeet niet dat er niets mis is met het zoeken van steun bij een psycholoog, coach of andere zorgverlener die je hiermee kan helpen. Je gezondheid is het allerbelangrijkste. Uiteindelijk kunnen deadlines en je studie wachten, je welzijn niet.
Op zoek naar meer content voor studenten? Ontdek het op onze Insta !