Het leven op kotTIPS

Een simpele gids voor het sorteren van de was

Jij en je kotgenoten willen natuurlijk goed voor de dag komen, of het nu op de campus is, op je werk, of tijdens een feestje. Zorgvuldig gewassen kleding is daarbij een must. Wil je dat je witte overhemd wit blijft, je sportshirts niet krimpen, en je beddengoed fris ruikt? In deze handige gids vind je de belangrijkste tips om je wasmachine op de juiste manier te gebruiken.

Sorteren op kleur

Om kleurdoorloop te voorkomen is het belangrijk dat je de was sorteert op kleur. Verdeel het op de volgende manier:

  • Witte was: wit, crème, licht beige of andere hele lichte kleuren 
  • Donkere was: zwart,grijs, donkerblauw of andere donkere kleuren
  • Bonte was: overige gekleurde was

Vooral je witte kleding en beddengoed moet je zorgvuldig gescheiden houden van de rest. Zo voorkom je dat het de kleur van andere items overneemt en grauw wordt. Nieuwe kleding, vooral in felle kleuren, kun je het beste apart wassen omdat de kleurstoffen vaak nog afgeven.

Sorteren op temperatuur

Na het sorteren op kleur zal je ook moeten sorteren op temperatuur. Sommige stofsoorten kunnen namelijk minder goed tegen hitte dan andere. Kijk in het label van je kleding als je twijfelt over de temperatuur. 

  • Koude was.  Items die niet in de wasmachine mogen of alleen op de laagste temperatuur, leg je op deze stapel. Was ze met de hand of zet ze op een mild wasprogramma.
  • Warme was. Dit is het grootste deel van je dagelijks gedragen kleding. Was ze op 40°C of eventueel 30°C voor delicate stoffen of licht vervuilde kleding.
  • Hete was. Deze stapel bevat je beddengoed, handdoeken, en vervuilde items als ondergoed. Je wast deze op 60°C. Je dekbedovertrek wassen is geen probleem, maar voor je dekbed is dit niet altijd vanzelfsprekend. Check daarom altijd in het label of je deze kunt wassen en op welke temperaturen dit moet.

Sorteren op stof

Goede kans dat je wasmachine programma’s heeft voor verschillende soorten stof. Je kunt je was dan ook sorteren per stofsoort. Synthetische kleding als nylon of polyester kun je dan op het synthetische programma zetten. Voor je katoenen sokken of beddengoed is er ook een apart wasprogramma. Draag je graag wollen truien? Was deze dan op het wolprogramma. Wees extra voorzichtig met waterafstotende items, kijk altijd in het label voor de wasvoorschriften. Meestal kun je deze items wassen met het sportprogramma, dat wast op een lage temperatuur.

Verdere wastips

Nu je de was zorgvuldig hebt gesorteerd, zijn hier nog wat algemene tips die je mee kunt nemen bij je volgende wasbeurt:

  1. Beperk het gebruik van een droger

De hoge temperatuur en wrijving in de droger kunnen de levensduur van je kleding verkorten en je kleding laten krimpen. Het is natuurlijk praktisch, maar waar mogelijk raden we je aan om de kleding aan de lucht te drogen.

  1. Was met elkaar

Misschien heb je deze week één keer een wit overhemd aangetrokken. Ga je daarvoor de wasmachine aanzetten? Als je samen met huisgenoten sorteert en grotere ladingen wast, bespaar je energie en water: beter voor je portemonnee én voor de wereld.

  1. Haal je was op tijd uit de machine

Voorkom onnodige nare geuren of zelfs schimmel door je was op tijd uit de machine te halen. Het is herkenbaar dat je de was aanzet en het daarna vergeet. Overweeg een timer te zetten op je telefoon als dit je vaak overkomt.

  • Klaar voor het wassen

Een goed georganiseerde wasroutine zorgt ervoor dat je langer kan genieten van je kleding, handdoeken en beddengoed, zonder zorgen voor krimpen of verkleuring. Hopelijk ben je met deze tips goed ‘opgewassen’ tegen de volgende sorteer sessie!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite