ReizenStudies in het buitenlandTIPS

6 manieren om een Erasmus-uitwisseling te regelen als student

Wil jij volgend academiejaar in het buitenland studeren of stage lopen? Wat leuk… en spannend! Er zijn heel wat zaken die je in orde zal moeten brengen voor je kan vertrekken, maar laten we beginnen bij de manier waarop je zo’n uitwisseling kan regelen. Kotplanet geeft zes manieren om een Erasmus-uitwisseling te regelen als student.

Wil jij in het buitenland studeren? Ontdek snel welke bestemming perfect bij jou past!

1/ Erasmus+

De meest gebruikelijke manier om in het buitenland te studeren of stage te lopen, is via Erasmus+. Via dit Europese uitwisselingsprogramma kan je in een ander Europees land studeren of stagelopen. Je blijft hierbij ingeschreven aan je eigen hogeschool of universiteit, en hoeft dus geen extra studiegeld te betalen bij de partnerinstelling. Integendeel, je ontvangt zelfs een beurs om je verblijf te financieren. Inschrijven voor Erasmus+ kan via de internationale dienst van je hogeschool of universiteit.

2/ Bilateraal akkoord

Bila-wat? Sommige hogescholen en universiteiten hebben samenwerkingsakkoorden met partnerinstellingen buiten Europa, zoals in de Verenigde Staten, Canada, Azië en Zuid-Amerika. Ondanks dat deze uitwisselingen buiten Erasmus+ vallen, kan je alsnog in een niet-Europees land studeren of stage lopen. Voor deze uitwisselingen heb je ook specifieke beurzen. Net als Erasmus+ kan je je hiervoor via de internationale dienst van je onderwijsinstelling inschrijven, maar weet dat de plaatsen meestal vrij beperkt zijn.

3/ Freemover

Droom jij al een tijdje om in een bepaalde universiteit of hogeschool te studeren, maar heeft jouw onderwijsinstelling er geen uitwisselingsakkoord mee? Dan kan je er voor kiezen om als freemover te gaan. Hierbij neem je zelfstandig contact op met deze buitenlandse universiteit of hogeschool, kijk je hun toelatingsvoorwaarden na, en betaal je vaak ook zelf het inschrijvingsgeld. Het is een flexibele optie, maar het vergt dus wel meer geld en administratieve voorbereiding.

Je buitenlandse studie of stage financieren? Dit zijn enkele interessante beurzen voor jou.

4/ Erasmus Mundus

Met Erasmus Mundus kan je een internationale master volgen in samenwerking met meerdere universiteiten in verschillende landen. Dit prestigieuze programma bestaat meestal uit je studie, onderzoek, een stage en het voorbereiden en verdedigen van je proefschrift. Nu, voor dit speciale programma moet je dus aan drie verschillende onderwijsinstellingen in drie verschillende landen studeren. Een volledige beurs krijg je ook pas als je bij de beste studenten behoort. Eenvoudig is het niet, maar niets is onmogelijk!

5/ Korte Erasmus-programma’s

Als we toch even terugkeren naar Erasmus+, dan heb je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan kortere programma’s. Denk maar aan Blended Intensive Programmes (BIP’s), summer schools en andere intensieve samenwerkingen tussen Europese onderwijsinstellingen. Meestal duren deze programma’s een paar weken, waarbij de leeractiviteiten zowel online als fysiek doorgaan. Hiervoor kan je ook studiepunten inzetten en krijgen, en soms zelfs een kleine beurs ontvangen.

6/ Andere beurzen

Verder heb je ook andere financieringsmogelijkheden, zeker als je buiten Europa wilt studeren of stage lopen. Zo heb je VLIR-UOS voor ontwikkelingssamenwerking, de beurs van de Konings Boudewijn Stichting en de Taal- en Cultuurstage-beurzen. Vaak worden deze beurzen aangeboden door de Vlaamse overheid of internationale organisaties. Gezien deze je enorm kunnen helpen om een deel van je kosten te dekken, is het dus zeker geen slecht idee om voldoende tijd te nemen om alle financieringsmogelijkheden op te zoeken. Soms kom je nog aangename verrassingen tegen!

Zo! Met deze zes manieren hopen we dat je binnenkort in het buitenland kan studeren of stage lopen. Het is een onvergetelijke en zeer waardevolle ervaring. Enjoy!

Wil je meer content voor studenten? Volg ons zeker op Instagram!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite