Laten we eerlijk zijn: geldzaken zijn niet het spannendste onderwerp. Tenzij je plots beseft dat je al je budget aan pita’s, pintjes en impulsaankopen op Bol.com hebt gespendeerd. Geen stress! Een budget opstellen klinkt misschien saai, maar het geeft je juist vrijheid. Meer grip op je geld = minder stress én meer geld voor de dingen die je écht leuk vindt.
1/ Begin bij het begin: wat komt er binnen ?
Voor je kan bepalen hoeveel je mag uitgeven, moet je weten wat je eigenlijk hebt. Denk aan je maandelijkse inkomsten: studietoelagen, een studentenjob, bijdragen van je ouders of andere steun. Schrijf alles op, ook als het bedrag elke maand een beetje varieert. Liever iets te voorzichtig inschatten dan achteraf in de min duiken. Als je geen vast inkomen hebt, kijk dan naar je gemiddelde inkomsten van de afgelopen drie maanden. Zo krijg je een realistischer beeld van je financiële speelruimte.
2/ Zet je vaste kosten op een rij
Elke maand heb je kosten die sowieso terugkomen, zoals je kot, abonnementen, telefoonfactuur, verzekeringen of OV. Deze bedragen zijn meestal redelijk vast, wat handig is om je basisuitgaven in kaart te brengen.
Wees hier eerlijk tegen jezelf. Je Netflix-, Spotify- én Disney+-abonnementen klinken leuk, maar zijn ze allemaal nodig? Misschien kun je met vrienden accounts delen of kiezen voor een studententarief. Alles wat je hier bespaart, is mooi meegenomen.
Check dan zeker onze 5 manieren om als student geld te besparen op vakantie voor extra tips.
3/ Bepaal je flexibele uitgaven
Nu komt het tricky gedeelte: je variabele kosten zoals boodschappen, uitgaan, kleding en andere impulsaankopen. Dit zijn de bedragen die elke maand kunnen schommelen, en waar je dus zelf controle over hebt. Een handige tip: geef jezelf een ‘weekbudget’. Zo heb je een beter idee van hoeveel je mag uitgeven per week zonder je maanddoel te overschrijden. En als je in week 1 al je hele budget erdoorjaagt op een shoppingtrip, weet je dat het de drie weken erna droog brood en water wordt.
Wil je toch lekker eten zonder blut te gaan? Hier zijn 10 tips om goed te eten met een studentenbudget die je leven gaan redden.
4/ Gebruik een app (of gewoon een Excel-bestand)
Je hoeft echt geen financiële wizard te zijn om je budget op te volgen. Er bestaan massa’s gebruiksvriendelijke apps zoals Buddy, Splitwise of YNAB die je helpen je uitgaven te tracken. Toch liever oldschool? Een simpele Excel of Google Sheet doet ook perfect de job.
Belangrijk is dat je regelmatig, bijvoorbeeld één keer per week even kijkt hoe je ervoor staat. Dat hoeft maar vijf minuten te duren, maar zo voorkom je verrassingen aan het einde van de maand.
5/ Spaar ook een beetje (hoe klein ook)
Ja, ook als student kun je sparen. Zelfs €10 per maand opzijzetten maakt een verschil. Dat geld komt ooit goed van pas: voor een onverwachte factuur, een citytrip of om die ene mega-festivalticket toch nog te kopen. Maak van sparen een vaste post in je budget. Zie het als een cadeautje aan je toekomstige zelf. En wie weet groeit het sneller dan je denkt.
Check onze Instagram voor meer leuke content !