Studeren in België is niet gratis, helaas. Maar goed nieuws: als student heb je meer financiële voordelen dan je denkt. Of je nu op kot zit of thuisblijft, er zijn een heleboel steunmaatregelen die je leven nét dat tikkeltje betaalbaarder maken. Kotplanet zet voor jou op een rij wat je zeker moet weten om slim met je geld en je rechten om te gaan.
Kotplanet toont je hoe je grip krijgt op je geld met een simpel studentenbudget.
1/ Studietoelagen: geld dat je niet moet terugbetalen
Wist je dat je als student geld kunt krijgen van de Vlaamse overheid dat je niet moet terugbetalen? Dat heet een studietoelage. Deze toelage is er speciaal voor studenten uit gezinnen met een lager inkomen. Dus als jouw ouders geen gigantisch loonbriefje hebben, is de kans groot dat je er recht op hebt. Wat wél superbelangrijk is om te weten: je moet de toelage elk academiejaar opnieuw aanvragen via “mijn burgerprofiel”. Hoe sneller je dat doet, hoe sneller het bedrag op je rekening staat. Het is misschien wat gedoe, maar eerlijk? Het loont echt de moeite.
2/ Goedkoper reizen met je studentenkaart
Reis je elke dag naar de campus of wil je in het weekend gewoon chillen bij je ouders (en je was laten doen)? Dan hebben we goed nieuws. Als student kun je nog steeds gebruikmaken van het Studentenabonnement van de NMBS, waarmee je veel goedkoper reist tussen je kot en je thuisbasis. Er bestaan verschillende formules, afhankelijk van hoe vaak je de trein neemt, dus het loont echt om dat even goed uit te zoeken. Je portemonnee zal je dankbaar zijn.
Goedkoop sporten? Kotplanet toont je hoe het kan met 5 handige tips.
3/ Werken als student? Let op je uren (en je centen)
Jobstudent zijn is top om wat bij te verdienen, maar ook hier zijn er regels. In 2025 mag je 600 uur per jaar werken aan het voordelige RSZ-tarief. Ga je over dat aantal? Dan betaal je meer bijdragen en kan het gevolgen hebben voor je kinderbijslag of belastingen. Gelukkig kun je via de website studentatwork.be makkelijk je resterende uren checken. Slim plannen = meer geld houden.
4/ Kinderbijslag: tot je 25e (als je flink studeert)
Als student heb je recht op kinderbijslag tot je 25e, zolang je genoeg studiepunten opneemt en geen voltijdse job doet.In Vlaanderen heet dat nu het Groeipakket.Ben je net afgestudeerd? Goed nieuws: je behoudt dat recht nog tot 1 jaar na je studies, zolang je nog geen vaste job hebt en minder dan 80 uur per maand werkt. Ideaal tijdens je zoektocht naar werk. Check wel altijd even je specifieke situatie bij je uitbetalingsinstantie, zodat je geen geld misloopt.
5/ Extra hulp? Check lokale steun of sociale diensten
Veel studenten vergeten dit, maar aan bijna elke hogeschool of universiteit zit een sociale dienst die je kan helpen met extra steun. Denk aan een tussenkomst in je kotgeld, hulp bij medische kosten of zelfs noodhulp bij financiële problemen. Ook sommige steden of gemeenten bieden kortingen voor studenten of hulp bij bijvoorbeeld energiekosten. Het is geen schande om hulp te vragen, het is je recht als student.
6/ Kortingen, everywhere!
Van cinema tot cultuurhuizen en sportclubs: je studentenkaart opent meer deuren dan je denkt. In 2025 blijven veel plekken inzetten op kortingen en studentvriendelijke tarieven, en dat merk je meteen in je vrije tijd én je budget. Combineer dat met je kotpas of cultuurkaart van je stad, en je komt verrassend goedkoop binnen op heel wat events.
En psst… Kotplanet zoekt voortdurend de beste deals, acties en kortingen voor studenten. Dus als je graag wat geld uitspaart zonder in te boeten op plezier? Check regelmatig onze site en mis geen enkele kans om slim te besparen.