LiefdeLIFESTYLEGeen onderdeel van een categorieTIPS

Crush op je kotgenoot of BFF? Zo ga je ermee om

In typische liefdesverhalen lijkt het allemaal simpel: ze zien elkaar voor de eerste keer en ze zijn op slag verliefd. In de realiteit is het echter ingewikkelder. Vooral door de sterke invloed van sociale media is het allemaal niet meer zo evident om te achterhalen wat je precies voelt. Het kan verwarrend of zelfs beangstigend zijn als je opeens anders naar iemand kijkt dan je gewend was, vooral wanneer het gaat om een vriend(in), kotgenoot of zelfs de beste vriend(in) van je boezemvriend(in).

Wat als je niet zeker weet of het vriendschap is of meer? Of je nu twijfelt over je gevoelens of gewoon wilt begrijpen wat er speelt, Kotplanet geeft vijf tips om ermee om te gaan.

1/ Analyseer je gevoelens

Voordat je eerlijk bent over je gevoelens, is het belangrijk om ze eerst zelf te begrijpen. Soms kan een vriendschap in korte tijd sterker worden, maar dat betekent niet altijd dat het liefde is. Er is een verschil tussen romantische liefde en vriendschappelijke genegenheid. Wanneer je iemand vaker ziet of spreekt dan normaal, kan het voelen alsof je meer van diegene wilt. Deze veranderde relatie kan ervoor zorgen dat een vriendschap intenser aanvoelt, zonder dat er sprake is van romantische gevoelens. 

Vraag jezelf af of je echt een relatie met deze persoon wilt, of dat je vooral de steun en band waardeert.

2/ Peil naar hun gevoelens, maar bescherm ook de vriendschap

Het liefst zou je die persoon zo snel mogelijk een bericht sturen of afspreken om volledig eerlijk te zijn. Ze zeggen altijd: ‘Wie niet waagt, die niet wint’, maar diep vanbinnen weet je dat er veel op het spel staat. Wat als het niet wederzijds is? Wat als je uiteindelijk toch geen romantische gevoelens voor diegene hebt? Zou het de vriendschap of woonsituatie beïnvloeden?

Probeer niet te impulsief te reageren en neem de tijd om te ontdekken wat de ander voelt.  Let op lichaamstaal, zoek naar signalen en kijk of die ook interesse toont. Misschien kunnen je vrienden subtiel peilen zonder dat diegene het doorheeft?

Hoe weet je of de ander meer wil dan vrienden zijn? Kotplanet geeft je vier tips om te weten of je in de friendzone zit!

3/ Creëer ruimte voor jezelf

Als je te veel in de war raakt en niet meer weet wat je voelt, kan het helpen om even afstand te nemen. Zo krijg je de kans om je gevoelens op een rijtje te zetten. Vermijd diepgaande gesprekken en breng tijd door met andere vrienden. Probeer een nieuwe hobby of ga op pad om je gedachten te verzetten. Soms wordt pas door die afstand duidelijk of je iemand écht mist op een romantische manier, of dat het gewoon verwarring was.

Wanneer je samen op kot zit, kan afstand nemen een grotere uitdaging zijn. Zoek dan manieren om even apart tijd door te brengen, zoals studeren op een andere plek of vaker met andere mensen afspreken. Op die manier geef je jezelf de ruimte om helderheid te krijgen.

4/ Wees eerlijk, maar respectvol

Als je zeker weet dat je gevoelens serieus zijn en je vermoedt dat de ander hetzelfde voelt, kan het de moeite waard zijn om het bespreekbaar te maken. Spreek met elkaar af en wees open over je gevoelens. Houd er rekening mee dat de gevoelens misschien niet wederzijds zijn en wees voorbereid op een mogelijke afwijzing. Ben je zeker van je gevoelens, maar besluit je er niets mee te doen? Dan kan het helpen om afstand te nemen totdat de gevoelens slijten (zie tip 3). Als het voor jou rust geeft, kun je alsnog eerlijk zijn tegen die persoon, zolang je duidelijk maakt dat je geen verwachtingen hebt.

Ongeacht hoe de situatie zich ontwikkelt, is het belangrijk om respectvol met elkaar om te gaan. Of je gevoelens nu beantwoord worden of niet, probeer de vriendschap te beschermen. Een gezonde verstandhouding is voor jullie beiden waardevol, of het nu als vrienden blijft of toch meer wordt.

5/ Overweeg de lange termijn

Denk goed na over hoe deze situatie je sociale kring op lange termijn kan beïnvloeden. Als er een relatie uit voortkomt, kan dat geweldig zijn, maar als het fout loopt, kunnen er spanningen ontstaan. Vooral wanneer jullie samen op kot zitten, kan het voor ongemakkelijke situaties zorgen.

Wees voorbereid op elk scenario. Denk ook na over wat het met je doet om met deze gevoelens rond te lopen, zeker als je besluit er niets mee te doen. Wil je je beste vriend(in) in vertrouwen nemen, of verwerk je het liever op eigen houtje?

Crushes op iemand in je sociale omgeving zijn normaal, maar ze vragen om een doordachte aanpak. Of je nu besluit er iets mee te doen, of het gewoon probeert te begrijpen: zorg ervoor dat je jezelf én de andere persoon respecteert.

Op zoek naar meer tips voor studenten? Ontdek meer op onze website!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite